Bron: Meppeler Courant // Fotografie: Wilbert Bijzitter

Maar praktisch bleek het allemaal niet in die kleine sporthal. Er was geen ruimte om de bokszakken te laten hangen en dus zochten Biaz en Agness naar een andere locatie. Die kwam er aan de Prins Hendrikstraat. In het gebouw van Ankie Smit, waar ook Kindercircus Okidoki huist. Okidoki op de begane grond en Fight Club Meppel - onder welke naam eigenaar Biaz en assistent-trainer Agness inmiddels opereren - op de bovenverdieping. De verhuizing vond plaats in 2020, midden in de coronatijd. "We hebben een prachtige locatie, met inmiddels tegen de zestig leden", zegt Biaz. "We hadden gewoon echt een eigen ruimte nodig, we kregen te veel leden."

Binnen Fight Club Meppel is hard gewerkt. Dat heeft de vereniging onlangs het Keurmerk Vechtsportautoriteit opgeleverd. De sportschool voldoet aan alle eisen die de Nederlandse Vechtsportautoriteit stelt op het gebied van gezondheid, veiligheid en gedragsregels. De autoriteit is de toezichthoudende organisatie voor het kickboksen, thaiboksen en mixed martial art (mma) in Nederland.

Agness: "We hebben alles zelf opgebouwd. Zak voor zak, mat voor mat. Alle benodigde middelen, zoals kleedkamers en trainers met licenties, zijn aanwezig. Natuurlijk heeft dat wat energie en geld gekost, maar het is een kwestie van investeren. Die keuze maak je en we zijn er trots op."

Fight Club Meppel verzorgt lessen in kickoboksen voor jongeren en volwassenen van alle niveaus - van onervaren beginners tot mogelijk aanstaande topsporters - in dezelfde zaal. een ieder met zijn of haar eigen ambities. De jongsten zijn zeven jaar, afgelopen week liep een 52-jarige vrouw binnen voor een proefles.

Quote
"We hebben alles zélf opgebouwd. Zak voor zak, mat voor mat"

Veelzijdig

Volgens Agness heeft de sport alles in zich. "Kracht, cardio, etc, het is zo veelzijdig." Hij zit zelf al twintig jaar in de sport en is semi-proef. "Ik heb het van Najib geleerd en heb ook heel veel lesgegeven. Waar we maar kunnen, gaan we met de spelers mee naar gala's om ze wedstrijden te laten spelen. Er gaat altijd een van ons beiden mee. Ja, dat is een grote verantwoordelijkheid, zeker in deze sport. Eenmaal in de ring wil je vechten. Maar soms is het nodig dat een coach voor jou beslist dat het beter is dat het gevecht klaar is." Biaz heeft professioneel gespeeld en zal volgend jaar afscheid nemen. Hij is dan 39. "Dan is het mooi geweest. Of ik hier als prof van kan leven?" Hij lacht. "Eén avondje uit en een pizza bij Amigo en het geld is op!"

Volgens Agness is de kracht van Fight Club Meppel de laagdrempeligheid. "Als je nog nooit hebt gevochten, kun je rustig komen voor een proefles bokszaktrainen en kijken of het iets voor je is. Je kunt het prima gebruiken om af te vallen, of voor mentale training. We zijn een saamhorige club. Eén familie, één team. We vechten met elkaar, maar leren ook veel van elkaar."

Biaz is streng in die regels. "Wie te hard slaat, kan zijn of haar spullen pakken en vertrekken! Bij ons staat respect boven!" Biaz en Agness hebben een paar mooie doelen voor ogen met de Fight Club. "Het zou mooi zijn als we een paar profs kunnen opleiden, maar we willen vooral een stabiele vereniging in Meppel zijn."